Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

14 Temmuz 2015 Salı

Şirinler



Herkese merhaba! Bayram boyunca internetten uzak kalacağım için, daha önceden blog için bir yazı yazayım dedim. Elimdeki kitapları okumaya devam ediyorum elbette. Ama henüz bitmedikleri için incelemelerini yazamıyorum. :)

Oldukça ikilemde kaldığım bir konu oldu çizgi roman incelemesi yapmak. Ancak, yine de iyi mi olacak, kötü mü olacak sizin düşüncelerinizle karar verebileceğim için yorumlarınızı bekliyorum. ;) İlk çizgi roman incelemem için GNR Kitap'ın çıkarmış olduğu Şirinler serisinden başlıyorum. Aslında kitapların ayrı ayrı incelemelerini yapmayı da düşündüm, çünkü çizgi romanlar ile çizgi film serisi arasında farklılıklar bulunmakta. Bunun için karşılaştırmalı bir blog yazısı serisi başlatmam daha uygun olabilir diye de düşünüyorum. Tabii bunun için de düşüncelerinize ihtiyacım olacak. :) 

Çok uzatmadan başlamak istiyorum. GNR Kitap, Belçika'lı çizer Peyo'nun tüm dünyada oldukça beğenilen Şirinler öykülerini çıkarmaya başladı. Kitabın arkasındaki listeye göre 29 farklı öykü çıkacak. (Tam listeyi yazının sonunda bulabilirsiniz.) Ancak şu ana dek 8 tanesi basılmış. Firmaya, "serinin devamı basılacak mı?" diye mail attığımda bir cevap alamadım. Ancak, bu kitapları benim için firmadan getirten kitapçı, firma ile görüştüğünü söyledi. Firma ona cevap olarak devamının geleceğini söylemiş. Ancak, 2011 yılından beri hiçbir şey yok. İlerleyen zamanlarda çıkar mı, göreceğiz. Buna rağmen, firma Şirinler çizgi film serisinin dvdlerinin yeni sezonlarını çıkartmaya devam ediyor. Şu ana kadar dizinin ilk üç sezonunu çıkartan firma, devamı hakkında bilgi almak için attığım maile bu yıl içinde yeni sezonları çıkartacağız cevabını yolladı. Yani, 2015 yılı sonuna kadar 4. sezon dvdlerine kavuşabiliriz :)

Bu kadar bilgiden sonra, şu ana kadar çıkmış olan kitapların elimde bulunan 5 tanesinin kısa özetlerini yazıyorum. Ancak, sizin isteklerinize göre her kitap için detaylı incelemeler yapabilirim. Bunun için yorumlarınızı bekliyorum. :)

***

Bu ilk kitapta üç adet öykü yer alıyor. Kara Şirinler, Uçan Şirin ve Şirin Hırsızı.Öyküleri Y. Delporte yazmış ve çizimleri de Peyo yapmış. Kara Şirinler öyküsünde, köprüdeki çalışmalar esnasında sürekli uyuyan Tembel Şirin'in Şirin Baba tarafından ormana yollanması, kara sinek tarafından ısırılması ve Tembel Şirin'in siyah olup bu hastalığını tüm köyde yaymaya başlaması anlatılıyor.  Uçan Şirin öyküsünde, uçmak isteyen bir şirinin çabaları anlatılıyor. Şirin Hırsızı öyküsünde, Gargamel ile ilk defa tanışıyoruz. Metalleri altına dönüştürmek isteyen Gargamel, bunun için Şirinler'e ihtiyacı olduğunu farkeder ve onları yakalamak için planlar yapmaya başlar. Tabii sonucunu tahmin edebilirsiniz.

***

İkinci kitapta ise iki adet öykü yer almaktadır. Bunlar, Kral Şirin ve Do Majör Şirinfoni (Senfoni).Bunda da öyküleri Y. Delporte yazmış ve çizimleri de Peyo yapmış. Kral Şirin öyküsünde, yeni iksiri için bitki aramaya ormana giden Şirin Baba, şirinleri birkaç günlüğüne köyde yalnız başına bırakır. Bu boşlukta, köydeki şirinler arasında onları yönlendirecek bir şirinin eksikliği ortaya çıkar. Bundan yararlanan bir şirin ise türlü oyunlarla Kral Şirin olma yolunda ilerlemeye başlar. Do Majör Şirinfoni öyküsünde, bir senfoni için hazırlık yapan şirinlerden biri, çok kötü çalmakta olduğundan köyden dışarıya atılır. Ormana giden küçük şirini bir sürpriz beklemektedir.


***

Üçüncü kitapta da iki adet öykü yer almaktadır. Bunlar, Şirine ve Şirinlerin Açlığı. Bunda da öyküleri Y. Delporte yazmış ve çizimleri de Peyo yapmış.Şirine öyküsünde, Şirine'nin Şirinler Köyü'ne ilk gelişi ve şirinler arasına katılma hikayesi anlatılıyor. Şrinlerin Açlığı öyküsünde, kış için sakladıkları erzaklar yanınca, yiyecek bulmak için yollara düşen Şirinlerin maceraları anlatılıyor.





***

Dördüncü kitapta üç öykü yer almaktadır. Bunlar; Yumurta ve Şirinler, Sahte Şirin ve Yüzüncü Şirin. Yumurta ve Şirinler öyküsünde, pasta yapmak için yumurta arayan şirinler, dilekleri yerine getiren sihirli bir yumurta bulurlar. Sahte Şirin öyküsünde, Şirinlerden intikam almayı kafasına koyan Gargamel, bir iksir içerek şirin kılığına bürünür ve Şirinler Köyü'ne sızar. Yüzüncü Şirin öyküsünde, yeni bir ayna yapmak için ormana giden küçük şirin aynada kendine bakarken bir yıldırım düşer ve bir ikizi ortaya çıkar. Bu şirin aynı zamanda ay şenliğinin yapılması için gerekli olan yüzüncü şirindir.


***

Beşinci, altıncı ve yedinci kitapları henüz almadım ve okumadım. Ama okuyunca onları da ekleyeceğim.

 ***

Sekizinci kitapta ise, tek sayfalık 52 farklı öykü bulunmakta. Bunlar, 90lı yıllarda Şirinler dergilerinde de basılmış olan tek sayfalık öykülerdir. Aynı zamanda bu kitapta bulunan öyküler, zamanında çeşitli çocuk dergilerinde de basılmıştır.







***

Şu ana kadar basılmış olan kitaplar bu kadar. Devamı en kısa zamanda çıkar umarım. GNR Kitap'ın basmış olduğu ve basacağı tüm kitapların listesi aşağıda yer almaktadır.

Şirinler Çizgi Roman Albümleri Listesi

1. Kara Şirinler
2. Kral Şirin
3. Şirine
4. Yumurta ve Şirinler
5. Şirinler ve Korkunç Kuş Krakukas
6. Astronot Şirin
7. Çırak Şirin
8. Şirin Hikayeleri
9. Yeşil Şirin ve Şirin Yeşil
10. Şirin Çorbası
11. Şirin Olimpiyatları
12. Bebek Şirin
13. Küçük Şirinler
14. Şirin Uçağı
15. Tembel Şirin'in Garip Uyanışı
16. Banker Şirin
17. Mücevher Şirinleyicisi
18. Doktor Şirin
19. Vahşi Şirin
20. Şirin Tehdidi
21. İlerlemenin Önüne Geçilmez
22. Gazeteci Şirin
23. Kumarbaz Şirinler
24. Şirin Salatası
25. Şirinler'in Köyünde Bir Çocuk
26. Şirinler ve Herşeyi Söyleyen Kitap
27. Şirin Tatil Köyü
28. Şirine Ana
29. Flüt Şirinleyicileri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder