Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

20 Ekim 2015 Salı

Kaybolan İpucu





Kaybolan İpucu – B. B. Calhoun
Çevirmen: Cem Soydemir
Tübitak Popüler Bilim Yayınları, Ankara, 1999
Sayfa Sayısı: 132

Herkese merhaba! B. B. Calhoun'ın yazmış olduğu kitap serisinin (orjinal serinin ismi: Dinosaur Detective) ikinci kitabı olan Kaybolan İpucu'nda macera devam ediyor.

Fenton, fosilbilimci babasıyla birlikte taşındığı Wyoming'e uyum sağlamaya başlamıştır. O ve arkadaşı Willy sürekli kazı alanına gidip çalışmaların gidişatını kontrol etmektedirler. O yıl 6. sınıfa geçen Fenton, sınıf arkadaşı Maggie ve Willy ile birlikte okulun zorbası olan Buster ile uğraşırken, kazı ile ilgili önemli bir ipucunu da çözmeye çalışır. Tabii yine birçok maceraya atılırlar. 

Kitabı okurken sürekli kitapta geçen patlamış mısır tadındaki sakızı denemek istedim açıkçası. Gerçekten böyle bir sakız varsa ve Türkiye'de satılıyorsa, bilgi verebilirseniz çok minnettar olurum. :) Onun dışında, kitapta yine dinozorlarla ilgili birçok temel bilgi veriliyor. 

Kitabı ilk okumam değildi elbette bu. İlkokuldayken okumuştum ilk defa. Nedense, kitabı ilk okuduğum günü unutamadım hiç. O gece sabaha karşı 4 gibi uyanmıştım ve bu kitabı okumuştum. Televizyonun cılız ışığı altında, evdekileri uyandırmamaya özen göstererek bitirmeye çalışmıştım. Bir önceki paragrafta belirttiğim patlamış mısırlı sakızın tadını o zaman da merak etmiştim. 

Dinozorları seviyorsanız ve ilkokul döneminde yaşadığımız olayların bazılarını bu kitap aracılığıyla okumak isterseniz hiç beklemeyin derim.

***

Daha önce TÜBİTAK Çocuk Kitaplığı'ndan yayımlanan Ayak İzlerinin Esrarı kitabını okuyup beğenenler, Kaybolan İpucu'nda kahramanımız Fenton'un yeni bir macerasına tanık olacaklar. Fenton, arkadaşı Maggie ile birlikte fen dersi için bir Dinozor Projesi hazırlar. Bu arada Fenton'un bulduğu ve fosilbilimci ekibinin yaptığı kazı için çok önemli olan bir fosil de ortadan kaybolur. Acaba Fenton ve arkadaşları kaybolan fosili bulabilecekler mi? Fen dersi için hazırladıkları projelerini zamanında teslim edebilecekler mi? Hepsinden önemlisi her zaman olduğu gibi bilimsel araştırmayla sorunların üstesinden gelinebilecek mi? Dedektifliğe meraklı Fenton'un yeni macerasını ilgiyle okuyacaksınız. (Arka Kapaktan)

***

Serideki kitaplar:

1. Ayak İzlerinin Esrarı
2. Kaybolan İpucu 
3. Küllerin Altındaki Sır 
4. Geçmişin Anahtarları
5. Kırık Yumurtalar 

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder