Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

23 Ekim 2015 Cuma

Kırık Yumurtalar





Kırık Yumurtalar – B. B. Calhoun
Çevirmen: Cem Soydemir
Tübitak Popüler Bilim Yayınları, Ankara, 2006
Sayfa Sayısı: 104

Herkese merhaba! B. B. Calhoun'ın yazmış olduğu kitap serisinin (orjinal serinin ismi: Dinosaur Detective) beşinci kitabı olan Kırık Yumurtalar yine Fenton'un maceralarını ele alıyor.

Fenton, kazı alanındaki çalışmalara yardımcı olurken yeni fosiller bulunur. Bu kez bir dinozor yumurtasının kabukları bulunmuştur. Ancak yumurtaların yakınında yumurtaya sığamayacak büyüklükte bir dinozor kemiğinin de bulunması kafalarını karıştırır. Bu arada Willy, kulüp evine bir hayaletin dadanmış olabileceğinden şüphelenmektedir. Fenton bir yandan Maggie ile birlikte Willy'e hayaletlerin gerçek olmadığını anlatmaya çalışırken bir yandan yumurtalardaki gizemi çözmeye çalışmaktadır.

Kitap, diğer kitaplarda olduğu gibi dinozorlarla ilgili birçok temel bilgiye yer veriyor. 

Bu kitabı okumayı çok istiyordum ancak kitabın baskısı yapılmıyor şu anda. Seriyi tekrar okumaya başladığımda şehirdeki kitapçıların büyük bir kısmını gezdim kitabı bulabilmek amacıyla ancak bulamadım. En sonunda kütüphanede buldum. Tabii ileride kitabı bulursam kendi kitaplığıma ekleyeceğim kitaplardan biri.

Kitapların orijinali 1994 yılında basılmış, yani kısa bir hesaplama yapacak olursak, Fenton, kitaplarda 6. sınıfa gidiyordu, yani 12 yaşında. Buna göre şu an 33 yaşında. Muhtemelen de bir fosilbilimci olmuştur. Fenton'un yeni maceralarının yazılmasını isterdim. Kitap bitti ve tatlı bir burukluk oluşturdu diyebilirim. Çünkü bu kitap; serinin Türkiye'de basılan son kitabıydı. Dinozor hastası olan bu çocuğu özleyeceğim.

Serinin iki üç kitabı daha var sanırım basılmayan, ancak tam bir bilgiye ulaşamadım. Serinin Türkiye'de basılmamış diğer kitaplarını da bir şekilde bulur ve okursam incelemelerini ekleyeceğim. Umarım, Tübitak bu kitapların da Türkçe baskılarını yapar. Tabii önce; baskısı yapılmayan bu kitapları basması da güzel olur.

Yazımı son kez aynı şekilde sonlandırayım: Dinozorları ve hayvanları sevenler için okuması çok eğlenceli bir kitap serisi. :)

***

Kahramanımız Fenton'un arkadaşı Willy kulüp evi olarak kullandıkları kulübede olan garip şeylerin hayaletlerin işi olduğunu düşünür. Fenton ile Maggie bu fikirde olmasalar da aksini ispatlayamazlar. Kazı alanındaki fosilbilimcilerin kafası da buldukları yumurta kabukları yüzünden karışıktır. Bakalım dedektifliğe meraklı Fenton Willy'i doğru yola getirebilecek ve kazı alanındaki esrarı yine çözebilecek mi? (Arka Kapaktan)

***

Serideki kitaplar:

1. Ayak İzlerinin Esrarı
2. Kaybolan İpucu
3. Küllerin Altındaki Sır 
4. Geçmişin Anahtarları 
5. Kırık Yumurtalar 

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder