Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

25 Ekim 2015 Pazar

Ozan Beedle'ın Hikayeleri




Ozan Beedle'nin Hikayeleri – J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay, Kutlukhan Kutlu 
Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2011
Sayfa Sayısı:104

Harry Potter kitap serisini okuyanlar bilirler, Harry Potter ve Ölüm Yadigarları romanında geçen bir masal kitabıdır Ozan Beedle'ın Hikayeleri. Bu kitapta, büyücü çocuklar için yazılmış olan masallar yer alıyor. Kitapta da belirtildiği gibi; bunlar alışılagelen masallardan biraz daha farklılar. Bildiğimiz peri masallarından daha karanlık bir atmosfer çiziyorlar.

Kitapta beş adet masal yer alıyor. Bunlar; Büyücü ve Zıplayan Kazan, İyi Kader Çeşmesi, Babbitty Rabbitty ve Kıkırdayan Kütüğü, Üç Kardeşin Hikayesi. Her bir masalın sonunda masalla ilgili Hogwarts Müdürü Profesör Albus Dumbledore'un notları yer alıyor. Bu notlarda masal ile ilgili Dumbledore'un düşünceleri ve Hogwarts'taki hayat ile ilgili kırıntılar veriliyor. Ayrıca Büyücülük Tarihi ile ilgili birçok bilgi de yer alıyor. Ve, kitapta gerekli yerlerde dipnotlar kullanılarak J. K. Rowling'in büyücülük tarihi ile ilgili açıklamalarına yer verilmiş.

Üç Kardeşin Hikayesi adlı masal; Harry Potter ve Ölüm Yadigarları'nda yer alan ölüm yadigarları ile ilgili öyküyü anlatıyor. Diğer masallarda da; kötüler genellikle ağır bir şekilde cezalandırılıyor. Masalların kitapta da belirtildiği gibi, gerçekten karanlık bir yönü var. Ancak; J. K. Rowling'in çizimleri ile bu karanlık yön biraz hafifletilebilmiş. İyi Kader Çeşmesi adlı masalda Dumbledore'un almış olduğu notlarda eğlenceli bir Hogwarts macerasının da yer aldığını belirteyim.

Kitaptaki Sihirbazın Kıllı Kalbi adlı masalda yer alan şu cümle açıkçası aklıma "Once Upon A Time" adlı diziyi getirdi: "Burada, büyülenmiş kristal bir tabut içinde, sihirbazın çarpan kalbi duruyormuş.(syf. 54)" Diziyi seyredenler bilir (seyretmeyenler için ise spoiler olabilecek bir bilgi olabilir); dizideki kötü kalpli kraliçe Regina, masal kahramanlarının kalplerini çıkarıp, tabut şeklinde yapılmış özel kutularda gizli bir yerde saklamaktadır. Bu cümleyi okuyunca dizi senaristlerinin bu kitaptan etkilenmiş olup olmayayacaklarını düşündüm, ancak sonra Disney'den de bolca yararlandıklarını göz önünde bulundurursak bu imkansız bir şey değil.

J. K. Rowling'in yaratmış olduğu bu büyülü dünya ile ilgili birkaç şey öğrenmemizi sağlayan bu ek kitapta birçok bilgi yer alıyor. Ayrıca, kitaptaki dipnotlarda Harry Potter serisinin diğer bir ek kitabı olan Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerelerde Bulunur? adlı kitaba da atıflarda bulunulmuş.

Harry Potter serisi, J. K. Rowling'i dünya çapında bir üne kavuşturdu ve film serisi de büyük bir hayran kitlesinin oluşmasına yardımcı oldu. Harry Potter'ın yedi kitaplık serisi sırasında Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerelerde Bulunur? ve Çağlar Boyu Quidditch adlı iki ek kitap basıldı. Seri bittikten sonra da Ozan Beedle'ın Hikayeleri adlı kitap basıldı. Seriyi bitirmiş, ancak hala büyülü dünya ile ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bu ek kitaplara başvurabilirsiniz.

***

"Hem güzel, hem korkunç bir şeydir gerçek, çok özen ister." (syf. 14)

Hayattaki hiçbir erkek ya da kadın, ister sihirli olsun, ister olmasın, fiziksel, akli ya da duygusal, incinmenin bir biçiminden kaçınamamıştır. (syf. 58) 

nsanların ölümden kaçma ya da ölüme üstün gelme çabaları daima hayal kırıklığına uğramaya mahkûmdur. (syf. 88)

"Umut pınarı dinmez."(syf. 89)

***
 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder