Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

8 Nisan 2016 Cuma

Kimsesiz Kız


Kimsesiz Kız - Hector Malot

Çevirmen: Feyza Algan
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2014
Sayfa Sayısı: 180 
Özgün Adı: En Famille

Kitabın isminden de anlaşılacağı gibi; kimsesiz bir kızın hayatta kalma mücadelesini okuyoruz. Kimsesiz Çocuk Remi ile tanınan Hector Malot’un yazmış olduğu bu kitapta yine çeşitli zorluklar karşısında yılmadan mücadele eden kahramanımıza yakından şahit oluyoruz.

Perrine, çok küçük yaşta babasını kaybetmiştir. Akrabalarının yanına gitmek için annesiyle birlikte yola çıkarlar. Fotoğrafçılık yaparak geçimlerini sürdürmekte, bir yandan da yola devam etmektedirler. Yalnız annesi ağır hastadır ve bu hastalığa yenik düşerek ölür. Artık Perrine yapayalnız kalmıştır. Ancak annesinin son isteğini yerine getirmek için akrabalarını bulmak üzere yollara düşer. Bu yolculuğunda çok iyi dostluklar kuracak, hayatın mücadeleyi bırakmadığı sürece ona yeni kapılar açacağını görecektir.

Karşımıza çıkan zorluklara yenik düşmemek için sabırlı ve mücadeleci olmamız gerektiğini iyi bir şekilde yansıtan kitap, ana fikrini güzel bir şekilde veriyor. Perrine, başına ne gelirse gelsin, yılmadan mücadele ediyor ve istediğini elde ediyor.

Kitapla ilgili sevmediğim nokta ise sanırım kapak tasarımı oldu. Bence çok daha güzel bir kapakla da basılabilirdi. Elbette, verilen emeğe saygısızlık etmek istemem. Ancak, gerçekten de, daha güzel bir kapağı olabilirdi.

Başına gelen zorluklar karşısında yılmadan ayakta duran Perrine’in öyküsünü öğrenmek istiyorsanız, vakit kaybetmeden okumaya başlayın derim.

***

1978 yılında Japonya’da, kitabın “Perrine Monogatari” adıyla bir çizgi film serisi yapılmış. Ben de bu kitabı o çizgi filmin ilk birkaç bölümünü seyrettikten sonra okudum. Çizgi filmi seyrettiğim dönemlerde, çizgi filmin kitapçıda tesadüfen bulduğum bu kitaptan uyarlandığını öğrenince seyretmeyi bıraktım. Çünkü önce kitabı okumak daha iyi olacaktı. Artık kitabı okuduğuma göre, ilerleyen zamanlarda çizgi filmi seyretmeye tekrar başlayabilirim.

***

Tehlike karşısında sonuna kadar savaşmasını bilenler kurtulur!” (syf. 53)

Çok yemeye, her istediklerini bulmaya alışanlar insanların aç yaşayamayacağını sanırlar. Onlara göre açlık dayanılmaz bir şeydir. Gerçek ise bambaşkadır. İnsan her şeye olduğu gibi açlığa da alışır. (syf. 89)

Gençken insanın önünde upuzun bir gelecek vardır… Bir ömür vardır. Yaşlılıkta ise gelecek ölüm demektir. Şunu unutma: Yaşlılıkta yalnızlık çocukluktaki yalnızlığa benzemez! (syf. 119)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder